Törmäsin ensimmäisen kerran henkilökohtaisesti käsitteeseen ferritiini viime keväänä. Minulla oli väsymystä jatkunut jo pidempään ja vaikka väsymykselle löytyi paljonkin selittäviä tekijöitä, toivoin laboratorioarvojen kontrollointia. Edellisistä peruslabrakokeista oli ehtinyt vierähtää jo pari vuotta.Työterveyslääkärini määräsi tukun labrakokeita ja mukana olivat myös ferritiini sekä TfR-arvo. Kaikki arvot olivat viitteissä, eikä työterveyslääkärini kommentoinut sen enempää asiaa. Aloin kuitenkin itse tutkimaan ja etsimään tietoa ferritiinistä eli varastoraudasta. Löytämieni tietojen perusteella totesin, ettei 39 µg/l ole raskautta toivovalle riittävä. Siinä vaiheessa ymmärsin, ettei työterveyslääkärilläni ollut sen syvällisempää tietämystä aiheesta.

En ole moniin vuosiin käyttänyt rautavalmistetta, koska se ärsyttää vatsaa niin kovasti ja minulla on aina ollut hyvä hemoglobiini. Kuvittelin, etten tarvitse sitä. Aloin kuitenkin keväällä käyttämään omatoimisesti rautavalmistetta, koska tämän lapsettomuuden pyörteissä olen vetänyt jo muutenkin kaikenlaisia vitamiineja ja hivenaineita. Ajattelin, että miksi en sitten rautaakin. Kevääni vaikeat elämän käänteet veivät tehokkaasti huomion, joten en jaksanut perehtyä rautaan ja siihen liittyviin asioihin juurikaan. Kesäkuussa kävin uudelleen laboratoriokokeissa, jolloin ferritiini oli 44. Kolmessa kuukaudessa ferritiini oli noussut vain 4 yksikköä. Osa syynä oli varmasti kohdunuloisen raskauden yhteydessä ollut yli kolmen viikon vuoto, mutta jälkeenpäin asiaa miettineenä olen todennut, ettei ottamani rautavalmiste ole päässyt edes imeytymään. Alhainen arvo herätti minut tutkimaan uudelleen asiaa, jolloin muutama oleellinen seikka kirkastui minulle: raudanpuutteen syy on selvitettävä, raudan imeytyminen on turvattava ja rautaa ei ole hyvä syödä ominpäin. Totesin, että tässä kohtaa tarvitsen lääkärin, joka on oikeasti perehtynyt ferritiiniin ja raudanpuutteeseen, sillä olin jo havainnut keskustelufoorumeilta, ettei kaikki lääkärit ”usko” ferritiiniin. Löysin Medipudas Oy:n ja sieltä lääkärin Ilona Ritolan. Varasin ajan hänen nettivastaanotolle ja hän heti diagnosoi minulla raudanpuutteen. Hän antoi minulle ohjeistuksia, mitä minun tulee huomioida raudan imeytymisen osalta ja määräsi otettavaksi 200 mg vuorokaudessa. Lisäksi hän määräsi minulle kuukautisvuotoa hillitsevää lääkettä, jotta vaivalla kerätty rauta ei pääse vuotamaan pois.Aikanaan teini-ikäisenä lopetin punaisen lihan syömisen, koska en useinkaan pitänyt sen koostumuksesta ja mausta. Koin myös, ettei lihan syömisestä tullut aina hyvä olo. Muutama vuosi sitten opettelin viidentoista vuoden tauon jälkeen syömään lihaa, koska minulle kehkeytyi cashew-pähkinäallergia ja hyvin usein lounasruokaloiden kasvisruuat sisältävät cashewta. Edelleen lautaselleni etsiytyy pääasiallisesti kasvikset, kana, kala ja maitotuotteet. Ilona ohjeisti, että parhaiten rautaa saa ravinnosta juurikin lihasta. Hän myös painotti, että etenkin maitotuotteiden kalsium, kahvi ja tee estävät raudanimeytymisen, joten niitä ei ole hyvä käyttää muutama tunti ennen ja jälkeen rautavalmisteen ottamista. Aika nopeasti totesin, ettei minusta mitenkään saa täysipainoista lihansyöjää, joten näiltä osin ravintoni on ns. rautaköyhempää ja sen vähäisenkin ravinnosta saavan raudan torppaan maitotuotteilla. Lopulta tein radikaalin päätöksen ja jätin lähestulkoon kokonaan kaikki maitotuotteet pois ruokavaliostani. Halusin todellakin turvata raudan imeytymisen.

Kontrollilabrassa kävin heinäkuun lopussa, jolloin ferritiini oli noussut hurjasti: 95 µg/l! Olin siis todellakin tehnyt onnistuneita ratkaisuja ruokavalioni suhteen! Ilman labrakoettakin osasin arvioida, että jotakin positiivista on kehossani tapahtunut. Tunsin muutoksen olossani ja voinnissani. Viimeisen kuukauden aikana olen selkeästi huomannut, että olen virkeämpi ja jaksavampi, enkä juurikaan kärsi enää inhottavasta aivosumusta. Levottomat jalat alkavat hiljalleen rauhottua ja ikävän tuntuisia sydämen tykytyksiä ei ole enää esiintynyt. Myös kynnetkin näyttävät paremmin voivilta. Muilta osin en vielä voi arvioida varmuudella vaikutuksia, koska aikaa on kuitenkin mennyt vasta muutama viikko. Mutta sen voin todeta ihan omakohtaisesti, että ferritiinillä on merkitystä. Ainakin minulle!

Ilonan ohjeiden mukaan jatkan nyt vielä pari kuukautta rautavalmisteen käyttämistä ja kontrollilabrat otetaan loppusyksystä. Sitä ennen olen yhteydessä Ilonaan, jotta hän voi määrätä silloiseen tilanteeseeni sopivat labrat. Harvoin julkisesti suosittelen ketään, mutta nyt voin todellakin lämpimästi suositella ainakin raudanpuuteasioiden osalta lääkäri Ilona Ritolaa Medipudas Oy:sta. Hän tekee hienoa työtä raudanpuutteen tutkimisen osalta. Suosittelen myös seuraamaan Ilonan blogia, jota hän hiljattain siirtyi kirjottamaan raudanpuute.fi -osoitteeseen.

5 thoughts on “Kaksin käsin rautaa”

 1. Kiitos kovasti kirjoituksestasi, löysin blogisi juurikin lääkäri Ilona Ritolan blogin kautta. Oma työterveyslääkärini piti omaa ferritiiniarvoani (13) hyvänä, vaikka olin ehtinyt valittaa väsymystä, hengenahdistusta ja masennusta ja unioireita jo monen vuoden ajan. Nyt olen myös saanut se hieman nousemaan, mutta todella hitaasti ja päätin myös jättää maitotuotteet hetkeksi kokonaan pois, kiitos vinkistä.

  Käytän itse samaa rautavalmistetta ja se on sopinut vatsalleni, mutta olen ottanut pelkästään sitä, siinä on hiukan C-vitamiinia mukana. Otatko tuota C-vitamiinia myös lisänä? Olisi hienoa tietää, että kuinka paljon?

  Kiitokset ja onnea tiellesi!

  1. Olenkin pistänyt merkille, että blogissani on ollut huomattavasti enemmän liikennettä, joka johtuu juuri Ilonasta ja hänen postauksistaan 😄 Ilo saada lukijoita ja vielä enemmän iloa tuottaa se, että kuulee jonkun saaneen näistä itselleen jotakin😊❤️

   Otan aina ferrodanin kylkeen yhden 500mg C-vitamiini pillerin. Ferrodanissa itsessään on vain 50mg. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten elimistölle tarpeeton poistuu virtsan mukana.

   Voimia ja tsemppiä sinulle raudan kerryttämiseen!

 2. Kiitos sinulle kovasti! Lisään tuon C-vitamiinin nyt raudan ottamisen kanssa samaan.

Kommentoi